Lefser er også et produkt med tratisjoner langt tilbake i tiden. Man bakte opp store mengder på høsten når potetene var gode, og hadde dermed et forråd å ta av utover vinteren. Lefsene kan holde seg like gode i årevis hvis det bare oppbevares tørt og mørkt.

Mange spør oss om hvordan Lisbets Lefser skal bløtes og smøres, og nedover denne siden har vi laget et lite "smørekurs" med Sonja Reppen som instruktør.

Først bløtes lefsa grundig på begge sider. Her har Sonja valgt å dele den i to først, men den kan også bløtes hel enten ved å dyppe den i et stort nok kar, eller ved å bende den forsiktig ut under rennende vann. Det er enklest å smøre den "fint" hvis den bløtes hel.

Det er viktig å bruke godt med vann, vi pleier i tillegg å legge lefsa på et vått klede...

...med et annet vått klede over. Dette gjør at den blir fortere myk, men kan sløyfes; pass i alle fall nøye på at den ikke blir liggende så lenge før smøring at den begynner å tørke igjen. Vanligvis tar det 15 - 20 minutter før lefsa er myk.

Smør først litt ytterst rundt kanten for å lime sammen når du bretter...

Så smøres lefsa før du...

Brett så inn mot midten.

Ferdig brettet. Her passer det fin med en liten tenkepause!

Sånn! Klar til servering.
Dette var da ikke så vanskelig?
 Se også siden "Lisbets forum" for flere måter å servere lefser på.

Lefsa er her myk og klar til smøring. Den skal smøres på den siden som vender inn når du tar den sammenbrettet ut av pakken. Vi har latt kledet ligge under lefsa på dette og de neste bildene kun for at den skal vises bedre på bildene.

...inn kantene slik at lefsa blir firkantet.

...strør på sukker eller har på annet pålegg.

Brett fra andre siden over den første bretten.

Klipp opp i passende biter.