Vår historie

Sonja Reppen lærte av sin mor allerede i åtte - ni årsalderen å bake potetkaker og lefser. Etter at hun giftet seg i 1942 og flyttet til Reppen i det som nå er en del av Flekkefjord kommune, så spedde hun på en trang økonomi ved å gå rundt på nabogårdene og bake.

I 1963 flyttet familien til Svindland i Vesterdalen i Kvinesdal og her tok gårdsdriften mesteparten av tiden, selv om hun fremdeles bakte en del i det gamle byggerhuset. Ennå hadde hun ikke gått over til elektriske heller (takker), men stekte på vedfyrte heller; derav vårt lokale navn "hellekaker" for det som ellers i landet kjennes som "lomper", "potetkaker" eller "jårplekage" (listaområdet).


People in nature, Smile, Sky, Shirt, Outerwear, Cloud, Hat, Happy, Gesture, Travel

I 1964 kjøpte hun den første elektriske hella og begynte å levere til den lokale kjøpmannen Magne Egeland i Liknes. Her oppdaget Arne Andersen fra Flekkefjord potetkakene og oppsøkte Sonja for å spørre om hun ville levere til ham slik at han kunne videreselge til dagligvareforrestninger.

Kakene ble i begynnelsen pakket i plastposer uten trykk, og kjennemerket som utseendemessig skilte Sonjas fra andre potetkaker var stripene fra kjevlet. Da hun i 1966 kjøpte en liten kjevlemaskin syntes hun at kakene så stusselige ut når stripene manglet, og begynte å dra stripekjevlet over deigen etter utkjevling i maskinen. Dette har også vi fortsatt med, men nå skjer dette automatisk.

I 1968 flyttet familien til Drangeid utenfor Flekkefjord, og Sonja overtok etterhvert distribusjonen av kakene selv.

Omsider fikk hun også investert i potetskrellemaskin, elektrisk kvern og eltemaskin, noe som lettet arbeidet betraktelig. Produksjonen kom nå opp i inntil 2000 kaker pr. dag, noe som er imponerende selv uten småbarn.

Sonja bakte med varierende aktivitetsnivå fram til 1990, da svigerdatteren Lisbet etter å ha arbeidet deltid hos Sonja overtok leveringen til butikkene.
Lisbets fikk leie hundre kvadratmeter av tredje etasje i øst fløyen til Aarenes Lærfabrikk AS, hvor bakeriet fortsatt holder til, men nå disponerer vi hele etasjen, ca 400 kvm.

Food, Tableware, Cuisine, Ingredient, Dish, Table, Cooking, Plate
Building, Table, Wood

Forfatteren av disse sidene arbeidet på verkstedavdelingen til Aarenes Lærfabrikk, men etter som produksjonen økte så begynte også jeg, fra høsten 1992, å arbeide fulltid i bakeriet. Ledelse og ansatte ved Aarenes har hele tiden vært fantastisk velvillige og hjelpsomme; blant annet får vi låne verkstedet når ting må sveises eller repareres.

Fram til 1995 foregikk produksjonen på samme måte som Sonja hadde drevet, men det ble slitsomt ettersom kundekretsen ble utvidet til flere kommuner. Vi automatiserte nå utstikkingen av kakene og kjøpte en ekstra helle (takke) på 2m x 1m. Nå klarte vi å produsere inntil 900 kaker pr. time. I 1999 utvidet vi med ny kjevlelinje og fire heller på til sammen 8,5 kvm. stekeflate. Med full bemanning klarer vi nå å produsere 3500 potetkaker i timen.

©2021 by Lisbets Eventyrlige